pátek 6. března 2009

Microsoft nedoporučuji k dlouhodobé investici

Na Investujeme.cz vyšel článek Microsoft: Očekávám výnos 22 - 38 % ročně během 5 let Se závěry autore pana Ondřeje Záruby nemohu souhlasit a proto se píši oponentní názor. Více se v něm opírám o znalosti produktů Microsoftu a jeho aktuálnímu postavení na trhu než fundamentální analýze hospodářských výsledků Microsoftu. Ty totiž nemusí vůbec o ničem vypovídat, jak je u dominantních hráčů obvyklé. Dobré výsledky se totiž v tomto případě opírají pouze o dominantní postavení na trhu, o které lze přijít.


Microsoft v poslední době ztrácí půdu pod nohama. Jediné v čem má Microsoft absolutní převahu jsou operační systémy na desktopech. Jenom díky nim je schopen generovat zisky i v ostatních oblastech, ve kterých není zdaleka tak výkonný. Jakmile skončí operační systémy, skočí i ostatní velké zisky. Co se týká operačních systémů, tak z hlediska podílu na trhu je MS Vista propadákem. Z hlediska počtu prodaných licencí to není špatné, ale jenom do doby, když to srovnáte s počtem prodaných PC a předchozí verzí XP.

Na tzv netboocích Microsoft úplně selhal. Vista nejde vůbec a zachraňují to 7 let staré XP, které musí prodávat výrobcům MS i za $5/kus. Jinak by výrobci nasadili Linux, který je zadarmo a pro netbooky stačí. Na počítač, který stojí 250$ nemůžete dát operační systém za 100$. Od doby, co MS řídí Balmer, se sice zvýšila technická kvalita produktů, ale naopak marketing se zhoršuje a Microsoftu chybí vize.

Z hlediska dlouhodobé investice Microsoft doporučuji prodat.

Žádné komentáře:

Okomentovat