pondělí 3. září 2012

Fio banka už tak výhodná není - vlastní karty přinesly vyšší poplatky

Několikrát jsem v minulosti psal o Fio bance. Většina mých článků byla pozitivní. V Česku používám, nebo jsem používal z různých důvodů produkty asi deseti bank. U Fio banky jsem měl dobrý pocit z poměru cena/výkon.

Za největší nedostatek Fio banky mnoho uživatelů považovalo absenci vlastních platebních karet. Samozřejmě platební kartu u Fio banky bylo možno zřídit, ale karta byla zašťítena ČSOB bankou. To není pro Fio banku  vhodné marketingově a především část příjmů z kartových operací zůstávala samozřejmě u ČSOB. Zhruba v polovině letošního roku Fio banka začala nabízet vlastní karty. Nese to sebou řadu výhod. Například lze pohyby na kartě sledovat v internetovém bankovnictví bez zpoždění a nastavení karty lze také provádět na dálku. Příjemné! Já bych to ale raději oželel a nechal si u soukromých i firemních účtů karty zašťítěné ČSOB. Proč? Odpověď je jasná - poplatky. Fio banka má poměrně málo vlastních bankomatů a pokud jsem používal karty zprostředkované ČSOB, mohl jsem používat i bankomaty ČSOB a to za cenu 6,- Kč za jeden výběr. Příjemná cena. S novými kartami Fio to už ale neplatí. Pracovníci na pobočkách dříve ujišťovali, že bude možné i nadále si nechat zřídit karty přes ČSOB. To byla lež. Možné to už není.

Do Fio banky jsem přivedl i manželku, aby si tam zřídila účet a zrušila ho u Era, dříve Poštovní spořitelny. Neudělala to, protože se jí za každý výběr nechce platit 30,- Kč. Já se jí nedivím. Až mi skončí platnost ČSOB karet, tak možná převedu firmu i sebe pod jinou banku. Fio banka ztratila svoji největší výhodu - dobrou cenu. Navíc jsem trochu naštvaný, protože k dnešnímu dni ČSOB karty v ceníku Fio banky jsou, i když na už je nezřizují.

1 komentář:

  1. Jelikož mám jejich bankomat (ATM) kousek od sebe, platím přes internet a ani v obchodech jsem ještě neměl problém tak nevidím důvodu proč kvůli jejich vlastním platebním kartám odcházet.

    OdpovědětVymazat