úterý 9. srpna 2011

Výprodej - příčiny paniky na burzách a jak na nich vydělat

Mám rád výprodeje. V obchodech pak občas kupuji i věci, které vůbec nepotřebuji. V cenných papírech je výprodej ještě příjemnější. Mohu dobře nakoupit něco, co mi umožní vydělat hodně peněz. V těchto dnech je výprodej fantastický. Každý den mi vychází několik skvělých akciových titulů, které je za současné ceny výhodné nakoupit. Škoda jen, že mé finanční prostředky nejsou neomezené.

Samozřejmě jsem také prodělal. Například na akciích pojišťovny The Travelers Companies Inc. (TRV) jsem k dnešnímu ve ztrátě více jak deset procent. Přesto mě pokles neděsí. Je to jenom dobrá příležitost vydělat peníze. Samozřejmě do není snadné. V první řadě je nutné akcie pro investici vybrat. V době výprodejů je to úplně jiný problém proti době růstu. Výborných levných akcií je dnes spousta. Stačí vybrat ty nejlepší. Nabízejí se třeba energetické společnosti. Pokud se ale má dostavit recese, existují výhodnější tituly. Například farmacie. Druhou otázkou je časování. Teorie říká, že časování nefunguje. Souhlasím, ale u každého dogmatu jsou výjimky.

Abych se mohl pokusit určit vhodný čas k nákupu, potřebuji zjistit příčiny výprodejů. Četl jsem aktuálně pár analýz. Většina obchodníků a analytiků se schoduje na tom, že příčinou není ekonomika, ale politika. Ve Spojených státech jde o rozkol mezi republikány a demokraty. Analýzy uvádějí, že až se budou politici schopni domluvit na řešení ku prospěchu americké ekonomiky, poklesy přestanou. Považuji to za nesmysl. Politici jsou plně zodpovědni, ale jejich domluva problém vyřešit nemůže. Současné výprodeje ve Spojených státech jsou způsobeny nedůvěrou investorů ve schopnost USA splácet svůj obludný dluh. Spojené státy jsou stále velmi silnou ekonomikou. Mají nejsilnější armádu. Škoda jen, že si na své válečné výdaje výdaje musejí půjčovat v zahraničí, především v Číně.  Tohle se ale jistě nestalo před týdnem. Jenom republikáni z toho šikovně vytloukli politický kapitál. Investorům na celém světě došlo, že USA se může zhroutit. Obavy mohou být v budoucnu na místě. Pokud se něco nezmění, tak se někdy v budoucnu Spojené státy zhroutí zcela jistě. Evropa na tom není o moc lépe. Místo armády peníze v Evropě požírají nesmyslné dotace na nesmyslné programy a neufinancovatelné sociální výdaje. Chvíle zlomu byla způsobena peněžními problémy na jihu Evropy. Proč zrovna teď. Protože investoři se chovají jako hlupáci. Jsou vzdělaní, mají všechny informace, ale před problémy zavírají oči. Jakmile se ale objeví nějaké nepředvídatelné okolosti, spustí se panika. Myslím, že je to také zaviněno nákupy na páku. Investor chce hodně vydělat. Nakoupí akcie na úvěr. Potom mu ale stačí pokles třeba o deset procent a přichází o všechny investované peníze. Tedy chamtivost spojená se strachem plodí hysterii. Fundamentální důvody pro paniku samozřejmě existují. Růst celé euroatlantická civilizace je tažen dluhem. To ale není žádná novinka posledních dnů. To platí již destítky let. V posledních letech se jenom dluhy výrazně zvyšují. V každém případě to ale není konec naší civilizace. Jenom musíme ubrat a začít se trochu omezovat. Stejně jako byl výprodej nastartován bez momentální aktuální příčiny, bude i odraz ode dna spuštěn stejně. Mlácení prázdné slámy v projevech prezidentů ale tentokrát asi stačit nebude. Jak dlouho to bude trvat? Pokud čekáte předpověď, jděte jinam. Třeba ke kartářce. Jsem ale přesvědčen, že když dnes koupíte akcie ConocoPhilips nebo Pfizer, nebudete v budoucnosti litovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat