úterý 22. listopadu 2011

Špatná zkušenost se Stormware Pohoda

Již mnoho let používáme pro vedení ekonomické agenty program Pohoda od firmy Stormware. Teď jsem ale u Stormware narazil na neuvěřitelnou aroganci. Po upgrade na novou verzi některé stanice přestaly fungovat. Zavolal jsem na technickou podporu a dozvěděl se, že Pohoda přestala podporovat operační systém Microsoft Windows 2000. Upozorněni jsem na to byly předchozím zpravodajem, kde na stránce asi 12 o tom byl odstavec. Neuvěřitelné! Takové věci se mají oznamovat alespoň rok dopředu a určitě nestačí to napsat někam do marketingového textu, který jistě nikdy nikdo nečte. Jak je možné, že instalační program umožnil instalaci na nepodporovaný operační systém?! Jak je možné, že se to stane v období, kdy máme zaplaceny na rok všechny aktualizace a nikdo nás neupozorní?! Stormware přece velmi dobře ví, jaké operační systémy používáme. Neustále nás totiž obtěžují nějaké aktivace, které tyto informace do Stormware posílají.

Operační systém MS Windows 2000 není to sice žádná novinka, ale stačí. Používáme pouze starý MS Word, MS Excel, Firefox a Pohodu. Vydrželi bychom s tím klidně pár dalších let. Firma Stormware se ale rozhodla, že podporu operačního systému MS Windows 2000 ukončí. Sice z toho rozhodnut nejsem nijak nadšen, ale částečně ho chápu. Zcela nepřijatelné je, že Stormware podporu ukončuje uprostřed roku, kdy máme zaplacenu podporu i pro tyto počítače

Technickou podporu Stormware jsem požádal o vyřešení problému. Nejprve mi ochotně dvakrát zaslali zvláštní verzi pro MS Windows 2000. Potom ale odmítli s tím, že si máme koupit nové počítače s novým operačním systémem. Začal jsem si hodně stěžovat. Nakonec mi nabídli, že nám vrátí poměrnou část peněz za zbytek roku. Toto uznání vlastní chyby je dost ubohé. Máme snad uprostřed roku změnit ekonomický systém?! Kdo s tím kdy měl do činění ví, že to je opravdu velký problém.

Nakonec samozřejmě koupíme nové počítače a věc se vyřeší. Mám z toho ale velmi špatný pocit. Je to podobné, jako kdybych si předplatil na rok stříhání trávníku a zahradník mi během roku oznámil, že se mu s ní špatně seká a mám si postavit novou garáž na jeho sekačku. Přirovnání samozřejmě kulhá, protože vyměnit zahradníka je snadné. Vyměnit ekonomický systém tak snadné není. Stormware právě ukazuje, co se stane s firmou, kterou přestanou řídit obchodníci a začnou řídit programátoři.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, myslím, že vaše reakce je poněkud přehnaná a měl byste si stěžovat především u firmy Microsoft, která Win2000 přestala podporovat před více než rokem.

    Reakce STORMWARE viz: http://www.stormware.cz/Podpora/FAQ/pohoda/185/Po-instalaci-nove-verze-aplikace-POHODA-Rijen-2011-release-9900-a-novejsi-mi-nejde-aplikace-spustit-na-pocitaci-s-operacnim-systemem-Windows-2000-Neobjevi-se-zadne-chybove-hlaseni-Co-mam-delat/?id=1859

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, děkuji za komentář. U Microsoftu bych si samozřejmě stěžoval, kdyby mi zrušil podporu uprostřed období, kdy u nich mám tuto podporu zaplacenu.

    OdpovědětVymazat
  3. Stormware je firma, která nutí zákazníky kupovat aktualizace i když je nechtějí a nepotřebují.

    OdpovědětVymazat
  4. Nám se stala jiná věc. Používáme Pohodu již několik let na více počítačích. V poslední době se stalo, že práce na stanicích začala být příliš pomalá, stalo se tak po upgradu programu. Zajímavé, že v minulosti se něco podobného již stalo a po jistém upgradu programu došlo k vyřešení problému, další upgrade programu vše vrátil do starých kolejí - zpomalení. :( Nakonce jsme začali uvažovat o verzi SQL. Jaké ale bylo překvapení, když jsme zjistili, že musíme koupit kromě licence i nový značkový server v cenové relaci 25 000,- Kč. Bohužel náš stávající vlastní server jim nevyhovoval a v případě instalace odmítali jakékoliv záruky. Kromě toho za instalaci na server, který nesplňuje jejich požadavky, si naúčtují značnou částku, hodinová sazba za instalaci/konzultaci činí téměř 1 500 Kč/hod. Na doporučený hardware by instalace měla být zdarma. Ale pozor. Další překvapení bylo, že při pořízení požadovaného serveru sice instalace již byla zdarma (položka z nabídky zmizela), ale objevila se jiná položka, služba nastavení záloh, automatické údržby atd. a zase za stejné peníze jako původně placená instalace na nevyhovující železo...

    OdpovědětVymazat