úterý 6. prosince 2011

Jak ušetřit za software: nahradit MS Office balíkem LibreOffice

Nerad utrácím zbytečné peníze. Pokud mohu mít něco zadarmo, tak je to pro často lepší, než něco za peníze. Samozřejmě kvalita je také důležitá. Čím jsem starší, tím je pro mne kvalita důležitější. V kanceláři často používáme kancelářský balík MS Office. Především Word a Excel. Zkušebně jsem nainstaloval i konkurenční balík OpenOffice.org, který je dokonce zdarma. Není to žádná zkušební verze, je to Open Source a každý to může používat. Bohužel OpenOffice.org má několik nedostatků a proto u nás ve firmě nebyl nikdy plně nasazen. Byl ale nahrazen projektem LibreOffice, kde je situace mnohem lepší.

LibreOffice má velmi zajímavou historii. Původně se tento balík programů jmenoval StarOffice, který od roku 1994 vyvíjela firma StarDivision. V roce 1999 balík koupila společnost Sun Microsystems. Sun program uvolnil pod svobodnou licencí GPL a začal používat název OpenOffice.org. Mezitím ale společnost Sun koupila společnost Oracle a ta v roce 2010 balík OpenOffice.org předala do správy nadaci Apache Software Foundation. Tam je OpenOffice.org zcela bez života. Před tím se ale v roce 2010 skupina vývojářů oddělila a založila projekt LibreOffice, který žije.

LibreOffice je podobný balík kancelářských programů jako je MS Office. Je k dispozici samozřejmě zdarma a poslední rok se stále zlepšuje. Obsahuje (v závorce je uveden Microsoft ekvivalent):

  • textový editor Writer (MS Word);
  • tabulkový procesor Calc (MS Excel);
  • kreslící vektorový program Draw;
  • prezentační nástroj Impress (MS Powerpoint);
  • práce s databázemi Base.
LibraOffice je k dispozici nejen pro operační systém MS Windows, ale také pro všechny významné distribuce Linuxu a i pro Max OS X. Spolehlivost programů je dostatečná pro profesionální nasazení v kanceláři. Poměr cena/výkon je nepřekonatelný a zaučení nového uživatele je pro jednoduchou práci otázka několika minut. Doporučuji.

P.S. Aktuálně není součástí distribuce český korektor pravopisu a slovník synonym. Ten ale zle stáhnout z českého serveru OpenOffice.org, který samozřejmě funguje. 

Žádné komentáře:

Okomentovat